Клинике\Хирургија\Одељење урологије

  • PEDIJATRIJA
  • HIRURGIJA
  • REHABILITACIJA
  • DIJAGNOSTIKA
  • NEMEDICINA
ШТА РАДИМО         |          КЉУЧНО ОСОБЉЕ

 

Одељење за дечју урологију

 

На Одељењу за урологију годишње се хоспитализује више од 700 пацијената, а преко 90 % се оперише због урогениталних проблема.
Репертоар операција на бубрезима представљају пијелопластике, хеминефректомије и нефректомије. Операције на уретерима и мокраћној бешици везане су за моделирање опструктивних и рефлуксних мегауретера и реконструкцију мокраћне бешике код екстрофичних аномалија. Што се тиче гениталних органа, раде се операције свих облика хипоспадија и еписпадија, спуштање ретинираних и ектопичних тестиса и оперативно решавање варикоцеле и других проблема ингвиналног канала и гениталија. Уроонколошки проблеми срећом нису јако чести код деце и решавају се након комплетне дијагностике, мултидисциплинарним и оперативним приступом. Збрињавање свих облика трауме урогениталног система ради се и оперативним и неоперативним методама. У рад су укључени и мање инвазивни облици лечења, као што је ендоскопско решавање везикоуретералног рефлукса дефлукс гелом, ендоскопско лечење инконтиненције, ЕСWЛ метода неоперативног лечења уролитијазе, склероемболизација сперматичних вена и др. Тиме је лечење знатно осавремењено и поједностављено, с потпуно задовољавајућим резултатима.

 

На велико задовољство пацијената и родитеља, оперативни рад се у 40 % случајева обавља по типу једнодневне хирургије. Годишњи просек лежања на одељењу је 3,5 дана, што се уклапа у све трендове савременог болничког лечења.

 

Конгениталне аномалије су доминантна патологија на Одељењу. Још од 1990. лекари су укључени у тимски рад на пренаталној дијагностици урођених урогениталних аномалија. Стручни тим сачињавају гинеколог-акушер, перинатолог, нефролог и уролог. Постављање дијагнозе великих аномалија на урогениталним органима пре рођења смањило је број компликација и њихове последице. Новорођенчад се подвргава дијагностици и лечењу према најсавременијим протоколима.

 

Амбулантно-поликлинички рад обухвата тријажу, постављање дијагнозе и индикација за оперативно лечење, консултације и постоперативне контроле. Годишње се обави преко 3700 прегледа.

 

Планови за будућност су следећи:

  • Интензивирање примене дијагностичке и терапијске лапароскопије и увођење реконструктивних лапароскопских процедура за лечење уролошких проблема.
  • Развој адолесцентне урологије – ради се о поулацији код које се намећу питања будућег фертилитета и полнопреносивих болести.
  • Уродинамичка испитивања – што би требало да појасни многа стања везана за поремећај мокрења.
  • Планови везани за трансплантацију бубрега које је давно дефинисао тим дечјих уролога и нефролога.