Клинике\Хирургија\Одељење за оториноларингологију

  • PEDIJATRIJA
  • HIRURGIJA
  • REHABILITACIJA
  • DIJAGNOSTIKA
  • NEMEDICINA
ШТА РАДИМО         |          КЉУЧНО ОСОБЉЕ

 

Одељење за Оториноларингологију (ОРЛ)

Делатност

 

Одељење за ОРЛ бави се болестима уха, грла и носа, као и болестима које припадају максилофацијалној регији од нултог дана рођења до 18-е године живота. На Одељењу је запослено три лекара специјалисте оториноларингологије: др Лили Џилвиџиева, начелник Одељења, др Дарко Дожић и др Душица Николић, као и три медицинске сестре.

 

Постељни капацитет Одељења је 5 кревета, а просечно се у току годину дана начини око 700 операција амбулантно прегледа у просеку око 11.000 пацијената. Амбуланта ОРЛ одељења ради у току целог дана, и осим спољних пацијената има и консултативно-конзилијарну службу за потребе Института. Сви прегледи се заказују. Амбуланта је опремљена тимпанометром и апаратом за отоакустичку емисију (ТОАЕ), што нам омогућава рано откривање оштећења слуха код новорођенчади (нарочито код деце која спадају у ризичну групу). Осим ових дијагностичких процедура располажемо најсавременијим амбулантним микроскопом, као и фибероптичким назофаринголарингоскопом, који је неопходан у откривању урођених аномалија горњих дисајних путева. Оперативне процедуре које се најчешће спроводе јесу: операције крајника класичном методом и ултразвучним ножем, тимпаноцентеза, инсерција вентилационих цевчица код кондуктивног оштећења слуха, инцизије и дренаже апсцеса, оперативно лечење мањих тумора на врату и лицу.

 

С обзиром на то да је Институт референтна здравствена установа за регион Војводине, посебан акценат у оквиру нашег рада ставља се на хируршко лечење урођених аномалија горњих дисајних путева, тумора главе и врата, као и лечење пацијената са страним телима једњака, корозивним оштећењима једњака, апсцесима врата и свим тежим стањима у педијатријској оториноларингологији.