Клинике\Хирургија\Одељење неурохирургије

  • PEDIJATRIJA
  • HIRURGIJA
  • REHABILITACIJA
  • DIJAGNOSTIKA
  • NEMEDICINA
ШТА РАДИМО         |          КЉУЧНО ОСОБЉЕ

 

Одељење за дечју неурохирургију

 

У оквиру дечје неурохируршке патологије централног и периферног нервног система доминирају повреде главе и конгениталне аномалије ЦНС-а и кичмене мождине.

 

Повреде су и код нас и у свету водећи узрок смрти деце до 18 година, те трауматизована и политрауматизована деца чине 60 % у структури морбидитета на Одељењу. Ту спадају повреде главе у виду потреса мозга, фрактура лобање, епидурални, субдурални и интракранијални хематоми.

 

Одмах након трауме по заступљености следи лечење конгениталних аномалија. Најчешће обољење овог типа јесте хидроцефалус, затим разни облици дизрафичних малформација кранијалног и спиналног дела неуралне плоче, Арнолд–Цхиари малформације, Денди–Wалкерове цисте, као и други видови арахноидних цистичних формација и малформација васкуларне мреже.

 

Узимајући у обзир податке из литературе заузет је став да код две трећине деце с конгениталним аномалијама оперативно лечење треба предузети у раном новорођеначком периоду и у складу с тим указано је на потребу егзактнијег пренаталног скрининга ради превенције рађања деце с тешким конгениталним аномалијама.

 

Део патологије на Одељењу чине и тумори, посебно малигни тумори мозга, чија је учесталост у порасту. Најчешће су се јављали тумори задње лобањске јаме, типа медулобластома, астроцитома, епендимобластома и др.

 

Важно је поменути и овладавање техником рада имплантационе неурохирургије. Од 1991. Одељење за дечју неурохирургију Института проглашено је за референтни центар за имплантацију неуростимулатора кичмене мождине – методе познате под називом „Спинал Цорд Стимулатион“. Техника је преузета приликом стручног боравка у САД-у и у Новом Саду је урађено 46 таквих имплантација, што је највећа серија у овом делу Европе.

 

Планови за даљи развој:
Развој дечје неурохирургије, као релативно младе хируршке дисциплине, зависи од улагања у опрему. Највећи број неурохирушких интервенција везан је за савремену дијагностику и рад са операционим микроскопом. Набавком специфичног неурохируршког инструментаријума подигао би се квалитет рада и омогућило даље овладавање савременим хируршким техникама и новим приступима лечењу конгениталних обољења.