Клинике\Педијатрија\Одељење за неонатологију

 • PEDIJATRIJA
 • HIRURGIJA
 • REHABILITACIJA
 • DIJAGNOSTIKA
 • NEMEDICINA
ШТА РАДИМО         |          КЉУЧНО ОСОБЉЕ

 

Одељење неонатологије

 

Одељење неонатологије основано је 2008. године с капацитетом од тридесет једне постеље. Одељење се састоји од два одсека:

 • Одсек за превремено рођену новорођенчад
 • Одсек за рочно новорођенче

 

Годишње се на Одељењу лечи око 400 пацијената који се премештају из породилишта секундарног нивоа здравствене заштите са територије АП Војводине, као и са Одељења интензивне неге и терапије Службе по престанку потребе за интензивним мерама лечења. Најчешћи разлози за хоспитализацију тих пацијената јесу респираторни дистрес различите етиологије и системске инфекције, а који не захтевају мере интензивног лечења. У оквиру Одељења је организована и Служба транспорта к себи витално стабилне новорођенчади у редовном радном времену.

 

На Одељењу неонатологије лечи се новорођенчад из свих породилишта са територије Војводине, како рочна, тако и превремено рођена, која након рођења захтева даље збрињавање и лечење у установи терцијарног нивоа здравствене заштите.

 

Делатност:

 • Збрињавање све деце с телесном тежином мањом од 2000 г
 • Збрињавање све болесне превремено рођене и рочне новорођенчади и оне која захтева опсервацију и испитивање због различитих патолошких стања мајке или плода током трудноће.
 • За децу којој матично породилиште не може обезбедити адекватан транспорт организован је „транспорт ка себи“ уз пратњу стручног средњемедицинског особља.
 • За случај потребе дужег боравка новорођенчета, омогућено је и присуство мајке на Одељењу за мајке у оквиру Службе, односно спровођење природне исхране.
 • За превремено рођено новорођенче обезбеђен је скрининг на ретинопатију прематуритета, а такође и обука мајке у случају потребе за спровођењем респираторне ондносно неуроразвојне стимулативне терапије.

 

 

Одељење неонаталне изолације

 

Одељење неонаталне изолације бави се лечењем тешких здравствених проблема новорођенчади узраста до 30 дана. Капацитет одељења је 6 креветића. Просечно се годишње хоспитализује око 200 деце што говори о ефикасној дијагностици и лечењу.
Деца се на болничко лечење примају на два начина: са упутом од изабраног лекара из примарне здравствене заштите или путем премештаја са дечјих одељења болница са територије АП Војводине.
Најчешћи проблеми који се успешно решавају јесу новорођеначка жутица, све врсте инфекција а посебно уринарне инфекције, инфекције коже и ока, инфекције пупка, респираторне инфекције, упале уха, последице порођајне повреде, аспирација млека, ненапредовање у тежини, сва нејасна стања у првом месецу живота.

 

Контролни прегледи у Поликлиници Института обављају се четвртком пре подне, код раније хоспитализоване деце са тешким инфекцијама типа неонаталне сепсе, тешким формама жутице или порођајном траумом. Тада се уз контролу здравственог стања у ужем смислу речи врши и процена оствареног нивоа психомоторног развоја и деца по потреби упућују код дечјег нефролога и физијатра ради раног укључивања у неуростимулациони програм развоја.

 

Одељење за мајке пратиље

 

Одељење за мајке пратиље прима мајке које доје своју децу, мајке уз тешко болесно дете, мајке уз дете млађе од четири године уз сагласност начелника да је присуство мајке неопходно, мајку уз дете ради помоћи у извођењу тестова и других дијагностичких процедура, као и мајке ради обучавања у вези с негом, терапијом, посебним видовима исхране, хабилитационим и рехабилитационим третманима.
На Одељењу за мајке пратиље хоспитализују се здраве мајке, које својим присуством помажу да хоспитализација детета буде што мање стресна.
Капацитет Одељења је двадесет осам кревета.
Мајке пратиље поред смештаја на Одељењу имају обезбеђена три оброка. Едукација мајки предвиђа предавања која држе искусне сестре. Обухваћене су све теме у вези са негом новорођене бебе, негом дојки током лактације, исхраном мајке дојиље, као и предавања у вези са алергијским болестима код деце, шећерном болести, астмом и др. Мајкама је такође на располагању и стручни тим психолога.
Годишње се на Одељењу хоспитализује око 2000 мајки пратиља.

 

Одељење неонатологије, Одељење неонаталне изолације и Одсек за рочну новорођенчад: лок. 456
Одсек за превремено рођену новорођенчад: лок. 406
Одељење за мајке пратиље: лок. 542