Клинике\Дијагностика\Одељење за лабораторијску дијагностику

  • PEDIJATRIJA
  • HIRURGIJA
  • REHABILITACIJA
  • DIJAGNOSTIKA
  • NEMEDICINA
ШТА РАДИМО         |          КЉУЧНО ОСОБЉЕ

 

Одељење за лабораторијску дијагностику

 

Одељење за лабораторијску дијагностику се састоји из Одсека за биохемију и Одсека за хематологију. Одељење поседује најсавременију лабораторијску опрему. Биохемијске анализе се раде из узорака крвног серума, крвне плазме, урина, ликвора, зноја, пунктата и фецеса. Из узорака крви се раде анализе крвне слике као и анализе гасова и ацидо-базног статуса крви. Одељење за лабораторијску дијагностику спроводи скрининг програм на конгениталну хипотиреозу од 2003, док се скрининг програм на цистичну фиброзу спроводи од 2009. године. Скрининг програмом је обухваћена новорођенчад са целокупне територије АП Војводине.
Лабораторија дневно прими 300 различитих узорака и просечно дневно уради 1000 анализа, а свакодневно се ради унутрашња контрола кавалитета. Лабораторија учествује у екстерној националној контроли по утврђеној динамици.

 

Пријемна амбуланта лабораторије налази се на III спрату Поликлинике и ради од понедељка до петка од 7 до 13.30 х. Рад Одељења за лабораторијску дијагностику организован је 24 х свакодневно. Вађење узорака крви се не заказује, а потребно је да пацијенти дођу до 9.30 х са упутницом за Лабораторију Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. Резултати се издају после 13 х.
Понедељком се раде анализе имуноглобулина А, Г, М, Ц3, Ц4,алфа-И-антитрипсина и хаптоглобина. Уторком се ради анализа осмотске резистенције еритроцита (ову аналзиу је потребно заказати). Средом се раде анализе нивоа лекова у крви – валпроичне киселине, карбамазепина и теофилина. Четвртком се раде анализе лупус аниткоагуланса. Петком се раде анализе фактора коагулације и хормони.