Клинике\Педијатрија\Одељење развојне неурологије и епилептологије

  • PEDIJATRIJA
  • HIRURGIJA
  • REHABILITACIJA
  • DIJAGNOSTIKA
  • NEMEDICINA
ШТА РАДИМО         |          КЉУЧНО ОСОБЉЕ

 

Служба за општу и адолесцентну педијатрију са токсикологијом

 

Одељење развојне неурологије и епилептологије

 

Најмлађе одељење Педијатријске клинике Института основано је 2000, а 2007. је припојено Служби за општу и адолесцентну педијатрију.
На Одељењу са 10 кревета и 3 лекара дијагностикују се и лече деца оболела од акутних и хроничних неуролошких болести. Пацијентима су током 24 х у Институту доступне неурофизиолошке (ЕЕГ) и неурорадиолошке (УЗ и ЦТ) методе. На Одељењу се у сарадњи са свим другим комплементарним службама Института спроводе све педијатријске и неуролошке дијагностичке процедуре које су доступне у референтним установама у Србији.
Уско повезан са Одељењем је Кабинет за електроенцефалографију и видеоелектроенцефалографију.

 

У оквиру Кабинета се налази и Амбуланта за дечју неурологију и епилептологију. У ЕЕГ кабинету Института пружа се здравствена услуга деци и адолесцентима са епилепсијом и другим акутним и хроничним неуролошким болестима у развојном добу.
ЕЕГ је метода којом се бележи електрична активност мождане коре са поглавине уз помоћ електрода смештених по посебном распореду. Метода је безболна и обавља се у тихој просторији, у стандардној дужини снимања од 20 минута. Видео ЕЕГ снимање се обавља у будном стању, у спонтаном спавању и у току свих поступака активације: хипервентилације, фотостимулације, менталне активације и депривације спавања.