Актуелности

 

22. 11. 2013.

 

И очеви од данас пратиоци деце у болници

 

Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине прихватио је препоруку покрајинског омбудсмана и омогућио да пратилац детета које се налази на болничком лечењу од сада може да буде један од родитеља, а не само мајка.
Институту је указано да је потребно да предложи мере које ће побољшати однос према очевима, пратиоцима или другим члановима породице и олакшати њихов боравак у болници, а све то поштујући законска решења, пошто прописи не праве разлику између мајке и оца, већ уређују право на пратиоца.

Покрајинском омбудсману су се у протеклих неколико година више пута обраћали за помоћ родитељи чија деца се налазе на болничком лечењу у некој од клиника института, указујући на то да пратиоци могу бити искључиво мајке.

Покрајински Омбудсман је саопштио да Институт од данас, у циљу хуманизације смештаја деце у болници, дозвољава да поред пацијента у дневном боравку буду родитељ, старатељ, хранилац или друго блиско лице из породице, без обзира на пол.

Поступак је покренут полазећи од чињенице да прописи не праве разлику између мајке и оца, већ уређују право на пратиоца, а да се тек из формулара Института уочава прављење те разлике.

"Институт је као пратиоца видео искључиво мајку, што су образлагали немогућношћу да мушкарац буде присутан на одељењу где борави већи број жена са малом децом", каже се у саопштењу Омбудсмана.

Како се наводи, овакав став Института окарактерисан је као дискриминаторан и наглашено је да оба родитеља имају право и обавезу да се брину о детету, а приватност сваког пацијента је могуће обезбедити променама у организацији и изгледу соба.

 

Осим тога, од Института је тражено да промени формулар како очеви или други чланови породице не би били дискриминисани приликом давања основних података.