Актуелности

 

16.05.2014.

 

Нови гастроскоп ─ донација компаније „ТДЕ Сервицес“

 

Компанија „ТДЕ Сервицес“ поклонила је Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине гастроскоп вредан 1 400 000 динара. На десетине деце било је на листи чекања за преглед, будући да је постојећи гастроскоп у квару.

 

Директор компаније „ТДЕ Сервицес“ Иштван Ђерман изјавио је да свака компанија која послује у Србији и било где у свету треба да преузме део друштвене одговорности, што ће његова компанија чинити и даље.
„Неколико стотина деце се годишње прегледа, неколико десетина деце тренутно чека да им буде урађена гастроскопија. Мене су лекари са Одељења гастроентерологије молили, чим је стигла опрема јуче, да пустимо опрему у погон. Ево сачекали смо до данас и већ од сутра ће опрема бити у потпуноси искоришћена и служити сврси за коју је донирана“, рекао је директор Института, Слободан Гребелдингер, на конференцији за новинаре одржаној 13. 5. 2014.

 

На ИЗЗЗДИОВ се годишње обави око 186 000 прегледа, што ствара потребу за честим обнављањем опреме. Проф. др Слободан Гребелдингер захвалио се свим друштвено одговорним предузећима која су у протекле две године донирала Институту, тј. деци Војводине, 1 500 000 евра. Лекари Института су посебно истакли недостатак апарата за магнетну резонанцију, чија је вредност 1 500 000 евра, због чега се пацијенти у хитним случајевима шаљу у Клинички центар Војводине или на Институт у Сремској Каменици, док чекање на тај преглед често траје и годину-две.