Актуелности

 

14.03.2015.

 

 

Оперативно лечење повреда и деформитета кичменог стуба ─ увођење нове процедуре на ИЗЗЗДИОВ

 

 

Тим лекара Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, у сарадњи са стручњацима из Војномедицинске академије у Београду, од недавно примењује нову процедуру. Реч је о оперативном лечењу повреда и деформитета кичменог стуба.

 

Тим поводом су, у оквиру вишегодишње сарадње на увођењу савремених оперативних техника, од 11. до 14. марта 2015. у радној посети Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине били водећи ортопеди из Некер болнице за децу у Паризу (Хôпитал Нецкер – енфантс маладес), др Жорж Финидори (Георгес Финидори) и др Загорка Пејин Арроyо (Загорка Пејин Аројо).

 

Некер болницу за децу основала је 1778. госпођа Сузан Некер (Сузанне Нецкер), жена министра у влади Луја XВИ, Жака Некера (Јацqуес Нецкер). Реч је о водећем европском дечјем ортопедском одељењу, а ово је четврти долазак њихових стручњака у Нови Сад. Ортопеди дечје болнице из Новог Сада, у оквиру ове сарадње, у више наврата су одлазили у Париз.

 

„Прошли пут смо оперисали осморо деце, а данас после подне ћемо прегледати и децу коју припремамо за неки од следећих њихових долазака“, истиче проф. др Ђорђе Гајдобрански, управник Клинике за дечју хирургију ИЗЗЗДИОВ. „Реч је о пацијентима са грубим деформитетима кичме, а планирамо да уз њихову помоћ, као једина установа у региону почнемо и интензивирамо овај тип операција. Сада планирамо да оперишемо шесторо деце са тешким урођеним аномалијама локомоторног апарата. Сва деца су хосипитализована на Клиници за дечју хирургију и припремају се за операције“, рекао је др Гајдобрански.

 

Поред деце из Војводине, на преглед долазе и деца из Ниша, из Црне Горе и Републике Српске. Раније се за овакве интервенције морало ићи у иностранство.

 

„Цена захвата у свету је од 50.000 до 300.000 евра. Реч је о изузетно деликатној и ризичној хирургији која захтева мултидисциплинарни приступ. Операцију изводе посебно едуковани ортопеди у сарадњи са тимовима анестезиолога и неурохирурга. Они такође сарађују са дечјим неуролозима и физијатрима. Такође имамо и неопходну опрему за ову врсту оперативних захвата. И у протекла два месеца урадили смо две операције кичменог стуба код деце. Односно, урадили смо код једног детета две фазе интервенције и операције су протекле уредно. Велику помоћ имамо од професора, односно потпуковника Миленка Савића са ВМА, који нам пружа подршку. Имамо помоћ од тима дечјих хирурга из Париза, а такође имамо и доступне светске центре за консултације који се баве вертебралном, односно хирургијом кичменог стуба“, истиче Директор Института, проф. др Слободан Гребелдингер.

 

 

„Готово половина средстава Републичког фонда за здравствено осигурање која се троше за операције деце у иностранству покрива операције кичменог стуба, а поред плаћања саме интервенције ту су и други трошкови. Родитељи морају да прате децу у инострантво. Овде је далеко једноставније за родитеље. Они могу бити смештени уз дете. Нема додатних издатака у смислу контрола које се исто обављају у иностранству, тако да је ово вишеструка корист за само здравство и, наравно, највише за децу која имају потребу за оваквим операцијама“, рекао је проф. Грабелдингер.

 

Трошкове операција повреда и деформитета кичме, Институт за сада покрива захваљујући донацијама, а у току су преговори са Фондом за здравство. У поређењу с лечењем у иностранству, ради се о минимланим новчаним средствима. Наиме, и више десетина деце може бити оперисано са средствима која се дају за само једно дете које оперише кичму у иностранству.